Писмо от Джени Петрова, пианистка

Г-жо Ганчева,
Провокирахте ме да Ви напиша тези редове по повод нашумялата полемика относно естрадните ни изпълнители. Наблюдавам какво се случва и трябва да Ви призная, че се чувствам наранена, обидена, унизена, както са вероятно всички мои колеги от отдел „Камерни изпълнители” към така наречената „Концертна дирекция”, където премина по-голямата част от творческия ни живот.
ЗАЩО, г-жо Ганчева не се позаинтересувахте за останалия „персонал” на упоменатата институция, за т. нар. „държавни артисти”?!!! ЗАЩО никой не говори за нашите пенсии, за заплатите, които сме получавали, за къртовския ни труд, за безкрайните пътувания, за условията на труд – не искам да говоря как се свири в ледена зала, през зимата…? ЗАЩО никой не говори за безбройните образователни концерти, които обхващаха всички възрастови групи, задължителни, но само за държавните артисти, които ги изнасяха?!!! И това срещу условието да се изпълни норма. А ако някой я преизпълнеше, нямаше право на хонорар, защото бил държавен артист!!!
Други вземаха премиите си от Министерството на културата, но това е эдруг въпрос… ЗАЩО никой не говори за това, което „класическите” музиканти са направили за България??? Колко пъти някой от нас е бил почетен, когато сме печелили награси от международни конкурси със световен престиж: „Маргарита Лонг- Жак Тибо”, „Чайковски”,”Кралица Елизабет”, „Ван Клайбърн” и още, и още… Аз мога да Ви предоставя трудовата си книжка, където надлежно по години е вписано трудовото ми възнаграждение и вероятно доста ще се изненадате от размера му… Интересно защо аз имам трудова книжка??? Но ние не сме „звезди”, г-жо Ганчева, просто скромно сме работили и всеки от нас е дал нещичко на Родината си според своите възможности. Звезди има само на небето, г-жо Ганчева.
Да не говорим за стотиците музиканти от „там някакви си симфонични
оркестри”, както ги нарече една от „звездите”!!! Въпросите са безконечни и аз няма да мога да обхвана всичко, което ме е вълнувало през годините, но моля Ви, нека не изпадаме в крайности, в непрекъснато „обработване” на общественото мнение. Хората не знаят подробностите от „кухнята” на музикалния ни живот и вярват на всичко, написано в пресата. Ние всички обаче живеем и творим в тази страна и нека не забравяме,че културата на БЪЛГАРИЯ не се гради само от естрадните изпълнители!!!
С уважение

Джени Петрова, пианистка
Джени Петрова, пианистка